Do 2016. građanima će biti dostupno više od 200 elektronskih servisa

Bez autora
Jul 25 2013

Kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta za razvoj sektora telekomunikacija poseban je izazov za Vladu. Zakon o elektronskim komunikacijama, koji je u izuzetno značajnom dijelu u potpunosti usaglašen sa evropskom regulativom, predstavlja značajan iskorak i podsticaj za razvoj tog tržišta u Crnoj Gori. Vlada je, u oblasti elektronske uprave, realizovala nekoliko projekata koji imaju za cilj stvaranje preduslova da se komunikacija građana sa državom učini što jednostavnijom i intenzivnijom, uz adekvatnu podršku modernih tehnologija. U prvi plan se nameće projekat koji je kreiran i razvijen prije nekoliko godina, a svake godine se unapređuje, a to je portal elektronske uprave, putem kojeg je građanima i privrednim subjektima dostupan čitav serijal servisa i usluga. Ambicija Vlade je da do 2016. godine Crna Gora bude visoko razvijeno informaciono društvo, u kojem će nivo primjene informacionih tehnologija biti na nivou zemalja članica Evropske unije.

Do 2016. građanima će biti dostupno više od 200 elektronskih servisaKreiranje povoljnog poslovnog ambijenta za razvoj sektora telekomunikacija poseban je izazov za Vladu, saopštio je vicepremijer i ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović.

On je, kako prenosi Mina-biznis, na konferenciji povodom završetka tvining projekta „Jačanje administrativnih kapaciteta u informacionom društvu“, kazao da Zakon o elektronskim komunikacijama, koji je u izuzetno značajnom dijelu u potpunosti usaglašen sa evropskom regulativom, predstavlja značajan iskorak i podsticaj za razvoj tog tržišta u Crnoj Gori.

Lazović je kazao da je Vlada, u oblasti elektronske uprave, realizovala nekoliko projekata koji imaju za cilj stvaranje preduslova da se komunikacija građana sa državom učini što jednostavnijom i intenzivnijom, uz adekvatnu podršku modernih tehnologija.

- U prvi plan se nameće projekat koji smo kreirali i razvili prije nekoliko godina, a svake godine ga unapređujemo, a to je portal elektronske uprave, putem kojeg je građanima i privrednim subjektima dostupan čitav serijal servisa i usluga – kazao je Lazović.

On je rekao da je ambicija Vlade da do 2016. godine Crna Gora bude visoko razvijeno informaciono društvo, u kojem će nivo primjene informacionih tehnologija biti na nivou zemalja članica Evropske unije.

- Namjera nam je da do 2016. godine putem interneta građanima bude dostupno preko 200 servisa koje pruža državna administracija, da imamo još napredniju informatičku infrastrukturu, niže cijene interneta, veću konkurenciju, veće investicije u ovoj oblasti, široku zastupljenost savremenih tehnologija u obrazovnom sistemu – dodao je Lazović.

Prema njegovim riječima, sa više od 200 servisa povećaće se efikasnost i transparentnost rada državne administracije čime je, kako smatra, u potpunosti ispunjena funkcija tvining projekta.

- Digitalna Crna Gora, u kojoj će građanin biti u centru pažnje, a njegove potrebe i zahtjevi biće na najbrži mogući način razmatrani i rješavani. U takvom ambijentu, komunikacija između građana i javne uprave biće jednostavna, brza i laka, uz snažno korišćenje modernih tehnologija – naveo je Lazović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik